Debatten om medicinsk cannabis i Danmark

Debatten om medicinsk cannabis i Danmark

Jeg hører tit folk i Danmark diskutere debatten om medicinsk cannabis. Dets virkning, om det skal være lovligt eller ej, om det kan erstatte smertelindrende medicin i det store hele. Det er doktoren mod den mere naturlige/alternative behandler. Og jeg synes, det er en vildt spændende diskussion, så jeg tænkte, at den kunne være sjov at have her på bloggen. 

Debatten om medicinsk cannabis vil ingen ende tage

Sidst jeg hørte om denne debat, var i podcasten Anders & Anders, hvor de var ude og spise med Søren Rasted. Han er kæmpe fan a medicinsk cannabis, og har vidst haft sygdom ret tæt inde på livet, hvor netop cannabis er blevet brugt som smertelindring. Anders Madsen ville dog slet ikke diskutere det, og er super meget imod. Han tror ikke på, at det har samme effekt, som det medicin, som vi allerede har. Hans argument er, at så ville medicinsk cannabis jo være lovligt i langt større omfang, end det er. Søren derimod vil gerne have flere midler til forskning i cannabis, fordi han har set det virke for et familiemedlem. Han er mere til den naturlige vej, hvor Anders (hvis bror er højtstående læge i Danmark) er mere til den klassiske medicin.

Hvad kan medicinsk cannabis?

Mange vil gerne prøve medicinsk cannabis, fordi de har en kronisk sygdom og derfor lever med mange smerter, eller fordi de er døende, og gerne vil være tilpas i deres sidste tid. Cannabis kan blandt andet lindre smerter, stimulere appetitten, reducere kvalme og virke muskelafslappende, og det er derfor blevet et populært naturligt produkt. Folk som tror mere på den alternative/naturlige bahandling, vil for eksempel prøve medicinsk cannabis. Dog er der kun et bestemt produkt lovligt i Danmark indtil videre. Man skal havde dette gennem sin læge, som udskriver en recept til det. Derefter kan man hente det på apoteket. Dog kan man også prøve at blive del af en forsøgsordning, hvor man prøver forskellige typer cannabis produkter, som er produceret i for eksempel USA. Derovre har de lovliggjort to produkter ydeligere, end vi har her i Danmark. Hele debatten omkring medicinsk cannabis er så stor, fordi den evidensbaserede viden, der er om medicinsk brug af cannabis meget begrænset, især når det kommer til medicinsk forskning i den naturlige cannabisplante. Man kan altså ikke bevise særlig meget endnu. Da man ikke har den store evidensbaserede viden, kan man heller ikke endnu afgøre bevirkninger ved medicinsk cannabis, så der skal meget mere forskning til, for at cannabis kan blive større i Danmark.