næseoperation

Sådan bliver du klar til din næseoperation

Hvis du overvejer at få lavet en næseoperation, så ved du sikkert, at det ikke er nogen nem beslutning. Der kan være mange forskellige følelser i spil. Nogle er bange for bivirkninger, mens andre er nervøse for risici eller tilbagefald efter operationen. En stor del af frygten for indgrebet ligger dog i, at man ikke ved, hvad der vil ske. Uvishedens forestillinger kan være meget værre end virkeligheden. Derfor er det en god idé at undersøge, hvordan en næseoperation foregår, så du er indforstået med indgrebet og kan føle dig mere tryg.

Forskellige typer næseoperationer

Du har måske allerede nu søgt rundt på nettet efter information om næseoperationer. Så har du nok set, at der er rigtig mange forskellige typer operationer. Det skyldes, at vi alle har vidt forskellige næser, enten fra vores gener eller som følge af en tidligere skade. Operationstypen afhænger helt af, hvordan din nuværende næse ser ud, og hvordan du ønsker, den skal se ud. Man kan for eksempel operere for skæv næse, lave tipplastik eller fjerne hump på næsen. For at finde ud af, hvilken type operation, du skal have lavet, skal du snakke med kirurgen, der vil fortælle dig om dine muligheder.

Føl dig tryg hele vejen

Du vil altid få grundig vejledning og information inden operationen, så du ikke er i tvivl om, hvad der vil ske. Det kan dog godt være overvældende at få så meget information, særligt fordi man kan føle sig meget sårbar i positionen som patient. Derfor kan det være en god idé at have nogle pårørende at snakke med operationen om.

En næseoperation trin for trin

Som sagt kan det give mere ro i sjælen at vide, hvordan en næseoperation fungerer. Derfor beskriver jeg her, hvordan de laver næseoperationer på Rhinoklinikken.

  1. Du er til forundersøgelse på klinikken. Her forventningsafstemmer du og lægen.
  2. Du faster og tørster inden operationsdagen.
  3. På operationsdagen ankommer du nyvasket og uden make-up, neglelak eller kontaktlinser.
  4. Kirurgen udfører operationen.
  5. Du vågner op og lægerne tjekker, at alt er i orden. Du kan herefter tage hjem.
  6. Det er sandsynligt, at du vil opleve smerter og hævelse. Det aftager dog i løbet af et par uger. Du bør så vidt muligt undgå fysisk anstrengelse.
  7. Efter 7-14 dage skal du til kontrol på klinikken.
  8. Tre måneder efter operationen får du taget efterbilleder.